Heeft u zich al eens afgevraagd hoe het papier voor de kubusblokken wordt gemaakt?
Het maken van papier uit plantaardige vezels werd in 105 na Chr. uitgevonden door een Chinees genaamd Ts’ai Lun.
Hij vermengde textielvezels en vezels uit de bast van de moerbeiboom in water en wist daaruit een vel papier te maken.
Tegenwoordig gaat dat anders. Wanneer u deze film bekijkt weet u er alles van..
Wat is nu eigenlijk papier
Papier is eigenlijk een organisch product. Het kan worden gemaakt van een aantal natuurlijke grondstoffen (bijvoorbeeld hout, maar ook riet en gras of bamboegras) maar gelukkig ook van oud papier. Op papier kan men natuurlijk schrijven en tekenen. Maar het kan ook worden bedrukt en daar zijn wij bij kubusblokken.nl natuurlijk blij mee.
Hoe wordt het papier voor onze kubusblokken gemaakt?
Tegenwoordig wordt papier voornamelijk gemaakt van hout en oud papier. Voor papier van hout worden houtspaanders gebruikt. Deze houtspaanders worden fijngemalen of gekookt. Door dit proces worden de vezels in het hout van elkaar losgemaakt. Wanneer er vervolgens water aan de vezels wordt toegevoegd ontstaat en een brij van papiervezel, de Pulp. Deze Pulp vormt dus de basis voor nieuw papier.
Van ingezameld oud papier kan ook pulp worden gemaakt. Het papier wat is ingezameld wordt opgelost in water en gereinigd om alle drukinkten te verwijderen. Hierna wordt het product gebleekt en kan de pulp opnieuw gebruikt worden voor de productie van papier.
De pulp bestaat wanneer deze de papiermachine ingaat voor 98% uit water en 2% uit houtvezels. De pulp wordt eerst gezeefd en het water wat in de pulp zat wordt afgevoerd en opnieuw gebruikt. Hierna wordt het papier tussen rollen geperst en vervolgens gedroogd. Het papier als eindproduct bestaat dan nog maar voor zo’n 8 % uit water. Hierna kan het papier op grote rollen gewikkeld worden en gebruikt worden voor bijvoorbeeld het drukken van kubusblokken.
Grondstoffen nodig voor het maken van Papier
Zoals wij al eerder aangaven speelt water voor het maken van papier een belangrijke rol. En dan spreken wij over zoet water. Wanneer papierpulp door de zeef van de papiermachine wordt gevoerd dan bestaat de pulp voornamelijk nog uit water. Door zijn vloeibare vorm, is de papierpulp met zijn vezels makkelijk te transporteren als transportmiddel voor de vezels tijdens de productie. Wanneer het water eenmaal verwijdert is dan gaat dit transport een stuk moeizamer.
Nadat het water van het papier gescheiden is dan wordt dit weer hergebruikt. Daarvoor dient het vooraf te worden gereinigd. Na deze reiniging is het water schoon van alle verontreiniging en kan dus weer worden benut. De laatste 15 jaren heeft men het gebruik van water voor het maken van papier al weten te halveren. Bijkomend voordeel is dat papierpulp met minder water sneller gedroogd is wat natuurlijk weer energie scheelt.
Onze kubusblokken zijn van papier maar de kubushouders van karton. Wordt dit nu verschillend gemaakt?
Nee, karton is eigenlijk gewoon dik papier. Karton wordt dus eigenlijk op dezelfde wijze gemaakt als gewoon papier. Het soortelijke gewicht van karton is echter veel groter. Papier kent een soortelijk gewicht van 80 g/m2 maar karton het vouwkarton heeft al een dikte vanaf 180 g/m2. Het karton wat onderaan een notitieblok zit ( het grijze bordkarton ) heeft zelfs een dikte van 600 g/m2. Het resultaat na drukken kan wel verschillend zijn. Papier heft namelijk een open structuur waar de inkt wordt ingezogen. Karton een gesloten structuur. De inkt komt hier mooi op te liggen. De kleur is intenser. Dit kan nog versterkt worden door de bedrukte laag te voorzien van een laagje glanslaminaat. Meer weten, lees onze informatie over het bedrukken van notitieblokken.
Kost de productie van papier dus bos?
Nee, eigenlijk niet. In Europa worden namelijk speciaal bossen aangeplant voor de productie voor de hout- en papierindustrie. Dit heeft als gevolg dat de hoeveelheid bos oppervlak vanaf 1950 met 30 % is toegenomen. Ca. 10 % van al het gerooide bos wordt gebruikt voor de productie van papier. Dat valt op zich mee aangezien 50 % van de bossen die gerooid worden gebruikt worden om te verwarmen en om mee te koken.
Bovendien wordt tropisch hout niet gebruikt voor het maken van papier. De houtvezels zijn namelijk ongeschikt voor de productie van papierpulp.
Hoe zit dat ook al weer met CO2
Tijdens zijn bestaan neemt een boom CO2 op. Daardoor verminderen bomen dus de hoeveelheid CO2 in de lucht wat een goede zaak is. Wanneer een boom afsterft of gebruikt wordt als brandhout dan wordt deze opgeslagen CO2 weer teruggegeven aan de atmosfeer. Dit is niet het geval bij de aanmaak van papierpulp. In dat geval blijft de CVO2 in het product aanwezig.
goed verhaal, ga ik gebruiken voor school