Wanneer u een foto of full-colour afbeelding op de buitenzijde van een memoblok en memohouder wilde laten drukken dan was dit tot voor kort een dure grap omdat ieder kleur afzonderlijk gedrukt moest worden.
Met behulp van de nieuwste druktechnieken is dat tegenwoordig veel eenvoudiger en bovendien goedkoper geworden. De machines drukken nu foto’s of veelkleurige logo’s in 1 keer op het bestelde product.
Het resultaat is een haarscherp en realistische weergave welke bovendien heel voordelig uitvalt. Omdat er bij het digitaaldruk maar 1 x instelkosten berekend worden kost dit u dus nagenoeg niets. Vraag naar onze mogelijkheden mbt digitaaldruk of lees hier meer informatie over kubus houders.
Kubusblokken en kubushouders in individuele kleuren worden gedrukt dmv zeefdruk.
Dit betekent dat u pms kleurnummers kunt geven aan de kleuren waarin het drukken moet plaats vinden.
Wat indien er rasters in uw drukwerk voorkomen? Bij rasters wordt een reeds in het artwork opgenomen kleur kunstmatig lichter gemaakt. Men doet dit door de dekking te verminderen. Rood wordt dan bijvoorbeeld rose. Bij het bedrukken scheelt dit dan een drukgang wat het drukwerk goedkoper maakt.
In off-set druk is dit meestal geen probleem, maar bij zeefdruk kan men drukken tot een raster van max. 32. Dit is ongeveer vergelijkbaar met het afdrukken van een zwart-wit foto in een krant. Je kunt in dat geval dus niet drukken van donkerrood naar heel licht rose. Daarvoor zal een raster 32 te grof uitvallen en moet worden uitgeweken naar het druk in 2 afzonderlijke kleuren.
Door deze techniek ontstaat er meer witruimte tussen de drukpixels. Het gevolg is dat er gerasterd drukwerk zal worden weergegeven. Voor het oog ziet men dan 2 kleuren. Wanneer men de afbeelding van dichtbij bekijkt is te zien dat deze opgebouwd zijn uit puntjes. De witte openingen in de achtergrond van de afbeelding geven een zodanig effect dat het lijkt of de drukkleur lichter is.
Een voorbeeld is het drukken van foto’s in kranten. Wanneer je goed naar de foto kijk zie je dat de lichtere en donkere vlakken worden gevormd door het raster = het geven van meer- of minder wit tussen de puntjes. Vindt u dit storend, kies dan voor volle kleuren.